Alles wat je wilt weten over zuurdesembrood

Alles over zuurdesembrood: een schap vol verschillende zuurdesembroden

Bij De Nieuwe Stadsbakkers in Amersfoort maken wij zuurdesembrood met liefde, tijd en vakmanschap. Maar wat maakt zuurdesem nou eigenlijk zo bijzonder? En zijn er gezondheidsvoordelen bij het eten van zuurdesembrood?

Desem starter vs gist

Puur zuurdesembrood wordt niet gemaakt met bakkersgist, maar met een desemstarter. Deze starter bestaat uit alleen maar meel en water. Meel bevat van nature gist. Door de wilde gisten op de juiste manier te activeren, heb je geen commerciële gist nodig om een brood te maken. 

Lang rijsproces

Door de commerciële gist (of bakkersgist) achterwege te laten, duurt het proces van het bakken van een brood veel langer dan bij een ‘gewoon brood’. Wist je dat het bij ons 24 uur duurt voor je een gebakken brood hebt? Van het zetten van deeg, tot het rijzen en het bakken. Dit lange proces zorgt ervoor dat zuurdesembrood beter verteerbaar is dan gewoon brood. Het lange rijsproces breekt fytinezuur af, waardoor voedingsstoffen beter opgenomen worden door het lichaam.

Elke dag voeden

Bij De Nieuwe Stadsbakkers gebruiken we onze eigen desemcultuur die we dagelijks voeden. Ons zuurdesem is daardoor al heel oud! We voeden de desem met warm water en bloem en laten dit een tijdje rijzen in de bakkerij. Daarna zetten we het koud, zodat het rijsproces vertraagd wordt en de desem niet te ver door rijst.

Vroege vogels

Hetzelfde geldt eigenlijk voor onze broden. Ook deze zetten we een nachtje in de koelcel om de rijs te remmen, waarop we de volgende ochtend de broden bakken. Onze bakkers doen dit al om 5 uur ‘s ochtends en in het weekend gaat de wekker zelfs nog eerder. 

Wat maakt zuurdesem zo lekker

Niet voor niets wordt zuurdesembrood steeds populairder. De starter zorgt namelijk voor meer smaak in het brood, een betere textuur en een mega lekkere korst. In onze bakkerij bieden wij vele soorten desembroden aan. Van 100% volkoren en 100% spelt tot desembroden met lekkere vullingen. Ook eens desembrood proberen? Kom dan snel langs. 

Wil je zelf aan de slag en lijkt het je leuk om te leren hoe je thuis een zuurdesembrood bakt? Neem dan vooral eens een kijkje bij de Deegmakers.

 

 

Meld je aan voor de Nieuwsbrief

Wij houden je graag op de hoogte van onze heerlijke producten en het laatste nieuws.

* Verplichte velden

Intuit Mailchimp